Een aantal verschillen tussen Traditionele acupunctuur en Klassieke acupunctuur

 

In Nederland wordt Traditionele chinese acupunctuur (TCM) op grote schaal toegepast. Helaas is de Klassieke chinese acupunctuur (CCM) een minder bekende vorm van acupunctuur. CCM is een oudere vorm van acupunctuur. Deze vorm is gebaseerd op de oude klassieke boeken De Nei Jing (Shu Jing/Ling Shu) en de Nan Jing. CCM is 5000 jaar oud. TCM is later uit de CCM ontstaan.

Er zijn nogal wat verschillen tussen deze 2 vormen.

1. Wanneer u naar een TCM acupuncturist gaat met een klacht, wordt er een diagnose gesteld die bijvoorbeeld luidt: te kort aan nierenergie. Nu bestaan er in de TCM een groot aantal punten die het tekort aan nierenergie kunnen aanvullen. Uit dit aantal punten wordt een keuze gemaakt waarmee de acupuncturist goede ervaring heeft. Als er later op de dag nog een client komt met dezelfde klacht is de kans groot dat hij/zij behandeld wordt met dezelfde puntkeuze.

Bij CCM kan dit niet gebeuren. In de CCM wordt rekening gehouden met uw persoonlijke energie, dit is de energie waarmee u geboren bent. Dit wordt berekend aan de hand van uw geboortedatum.

Een CCM therapeut houdt ook rekening met welke energie voorradig is op het tijdstip van de behandeling. Bijvoorbeeld in de winter is er een andere energie voorradig dan in de lente wanneer alles in bloei staat. Mensen zijn anders in de lente dan in de winter. Wanneer de diagnose tekort aan nierenergie gesteld wordt bij een CCM therapeut, wordt een behandeling ingezet rekening houdend met uw persoonlijke energie en er wordt gekeken welke energie er op dat tijdstip voorradig is. Dus komt u tegelijk met uw buurman of buurvrouw die dezelfde klacht heeft, zult u beiden nooit dezelfde behandeling ondergaan.

2. Doordat er bij TCM van een soort receptuur gebruik gemaakt wordt (bij een tekort aan nierenergie kun je kiezen uit ongeveer 35 verschillende punten), worden er vaak meerdere naalden gebruikt. Mijn ervaring toen was tussen de 6 en 14 naalden per behandeling. Bij CCM krijg je tussen de 1 en 4 naalden per behandeling, omdat meer niet nodig is. Deze naalden zijn voor u de juiste. Al die "extra"naalden, die ook wel werken hebben waarschijnlijk geen effect, omdat of die energie op dat moment niet voorradig is of omdat die naalden niet bij uw energiepatroon passen. En in sommige gevallen kunnen die naalden u juist energetisch "leegtrekken". Na de behandeling bent u dan een aantal dagen moe.

3. Een ander verschil tussen TCM en CCM is de wijze van benadering van een tekort aan energie. Bij TCM wordt ook de meridiaan aangeprikt waar de leegte is. Dus er worden (ook)nierpunten gekozen wanneer de diagnose tekort aan nierenergie is gesteld. In de visie van CCM kan dit niet. Wanneer een meridiaan leeg is kun je daar geen energie uit halen. Een leegte laat je met rust. CCM voedt de leegte met energie van een ander meridiaan of balanceert de lege meridiaan. Ook hier wordt weer rekening gehouden met uw persoonlijke energie.

 

Laatst aangepast (maandag, 12 december 2011 13:45)

Copyright © 2010 karibu tel 06-13277686 ---.
All Rights Reserved.