De vijf elementen

Naast het concept Yin Yang staat er nog een concept centraal binnen de klassieke acupunctuur namelijk de Wu Xing, ook wel de vijf elementen of de vijf fasen genoemd. De vijf elementen is het concept van water, hout, vuur, aarde en metaal. Aan elk van deze elementen worden verschillende kwaliteiten toegeschreven. Water heeft een dalende tendens (condenseert, koelt af), hout beweegt naar buiten en in alle richtingen (groei), vuur heeft een stijgend effect (vlamt op), aarde heeft een stabiliserend effect (harmoniseert) en metaal heeft een binnenwaartse beweging (kristalliseert). Ook corresponderen elk van deze elementen ieder met 2 organen in het lichaam.

Het Water element correspondeert met de nier en de blaas, waarin de nier Yin is t.o.v. de blaas die op zijn beurt Yang is t.o.v. de nier;

Het Hout element correspondeert met de lever (Yin) en de galblaas (Yang);

Het Vuur element correspondeert met het hart (Yin) en de dunne darm (Yang);

Het Aarde element correspondeert met de milt (Yin) en de maag (Yang);

Het Metaal element correspondeert met de long (yin) en de dikke darm (Yang).

Er zijn twee belangrijke cycli te herkennen binnen de vijf elementen leer. Dat is enerzijds de voedende cyclus en anderzijds de controlerende cyclus. Met andere woorden water voedt hout (water laat een boom groeien), hout voedt vuur(meer hout geeft een groter vuur), vuur voedt aarde (maakt aarde vruchtbaar), aarde voedt metaal (in de aardbodem zitten metalen zoals ijzererts) en metaal voedt het water (de mineralen in bronwater). Daarnaast is er de controlerende cyclus. Water controleert vuur (dat het niet teveel opvlamt), het vuur controleert het metaal (vuur verwarmt het metaal zodat het zachter wordt), het metaal controleert het hout (de bijl splijt het hout), hout controleert de aarde (de wortels van de bomen en het helmgras van de duinen zorgen ervoor dat de aarde op zijn plek blijft) en de aarde controleert het water (een duin zorgt ervoor dat het water niet weg kan). Deze cycli zijn op de tekening met pijlen weergegeven.

Deze principes zijn uiteraard veel verder uitgewerkt en worden ook in de behandelingen of tijdens het stellen van een diagnose toegepast. Dat deze principes kloppen, illustreren de volgende voorbeelden: Wanneer het warm weer is of u heeft gesport heeft u het warm. Dan drinkt u waarschijnlijk een verkoelende drank, u controleert daarmee uw warmte, het opgelaaide vuur, in u. Maar ook bij heftig verhit opgelopen discussies hoor je mensen zeggen; koel maar eerst even af.

 

Laatst aangepast (zondag, 04 december 2011 20:48)

Copyright © 2010 karibu tel 06-13277686 ---.
All Rights Reserved.